follow us on facebook

? reMIXstudio

http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 19.jpg
1 / 23 projection space 投影空間


shunyi house | 順義住宅

Year | 年份: 2014
Location | 地點: Beijing, China | 中國,北京
Status | 狀態: completed | 建成

Type | 類型: renovation & landscape | 改造&景觀
Program | 功能: residential | 住宅
Size | 規模: renovation 120 sqm, garden 200 sqm | 建筑 120 平米,景觀 200 平米
Client | 業主: private | 私人
General Contractor | 土建及室內施工: beijing jujianglvjian construction ltd | 北京鉅匠綠建科技有限公司
Curtain Wall Contractor | 幕墻施工: beijing ruibo construction company | 北京睿博建筑裝飾有限公司

Team | 團隊: Chen Chen (陳忱), Federico Ruberto, Nicola Saladino, Liu Yifu (劉一芾), Aniruddha Mukherjee, Xue Yang (薛揚), Xu Kuanxin (徐寬信)

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 02.jpg
2 / 23 axial geometry, view towards the main gate from the first level mezzanine/balcony 軸向幾何,從一層夾層看向主入口


The project is a renovation-extension of a villa of two screenwriters and their children located in Shunyi, Beijing. The initial client’s requirements were a volumetric expansion to accommodate new programs such as a double-height studio, roof terraces, an exterior projection space, a tea room and the transformation of the existing garden. The original structure, composed of two white boxes is transformed into a dynamic system of interlaced and floating platforms that overlooking each other and disposed in sequence emphasize programmatic interdependencies: from the garden to the top spaces are organized in a whole, as a continuity made of internal “oscillatory” variations.The new volume seems a unitary mass when observed externally, but it is intended as device for filtering environmental-programmatic factors, a structure internally never secluding but constantly modulating through shadowy thresholds and diaphanous layerings. It determines spatial densities through fields of lines, it works varying the “unit”, the repetitions of the discrete vertical element put in sequence. The seemingly material-diagrammatic uniformity of the intervention is internally rendered discontinuous by a multiplicity of similar but overlapping fields of shadows produced by the different orientations. The material catalog consists in a light metal structure, filtering aluminum louvers controlling lights and levels of privacy, and a metal grid that works in combination with a resined white floor and a bamboo deck. This reduced palette in combination with the iteration of the vertical element, achieves high variability through a relatively elemental composition. It sets up a scene of possibilities to exalt the passing by of impermanent effects, to register passively and non-uniformly the transiting of external changes, the passage of lights and colors.

該項目為住宅改造,業主是一對從事編劇工作的夫婦。原有建筑面積500平方米,分布于上下三層。編劇夫婦需要一個新的兩層通高的工作室、一個屋頂平臺、一個菜園和一個觀影空間,并希望借此機會對已有的庭院加以改造以適應整體的建筑空間。
我們的空間干預試圖創造一部由多個位于不同標高的,不同大小與性格而又彼此相連的室內外空間組成的蒙太奇式的空間序列。新加建的體量作為一個緩沖空間,過濾光線與視線,成為外部環境與原有室內空間的過渡地帶------無論在功能的私密與開放性,光影與材質的控制方面,創造了一系列微妙的層次。空間的整體性通過對所用材料的質感、色彩的近乎潔癖的精確限制而達成:輕盈的鋼結構,用來控制光影的纖細的鋁百葉表皮,給予不同通透性和私密性的玻璃及紡織品,堅固而透光的金屬格柵地面與白色自流平地面。材料的統一與純粹性進一步突出了空間自身效果的多樣性,串聯成為一部從首層庭院延伸至頂層平臺不斷變化光影、氛圍的連續空間序列。而在不同時間與季節,這些本就豐富的空間效果又會產生更為難以預料的光影變化。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 03.jpg
3 / 23 axo of the intervention 干預手段軸測圖


The intervention is a coherent module internally composed of diverse interconnected platforms, programmatic volumes treated as blurred juxtapositions. A progression of diverse mezzanines, balconies and roof terraces are linked by a continuous circulation, a bend interweaving in and around the virtual volume, alternating internal stairs and external ramps.

位于不同標高的一系列大小不一的室內錯層、陽臺和屋頂平臺被室內樓梯及室外坡道串聯為一個連續的系統,圍繞新建工作室的體量穿插交錯。原有建筑兩個方盒子組成的刻板體量,被轉化為一個高差豐富、錯落相連的動態空間系統。因可達性太低而被閑置的兩個屋頂平臺也被納入新的空間流線而得到激活與利用。傳統僵化的功能分區被打破,取而代之的是一個邊界更加模糊的活動綜合體。各個室內外區域開放而又彼此相連,諸如閱讀、寫作、觀影辯論等活動輕松自由地發生在不同的空間中。加建的空間因而成為編劇一家日常生活與工作從原有室內空間向室內和半室外空間的自然和無縫的延伸。這個純粹而明亮的空間系統像是一部白色的舞臺,使用者在空間中的停留、行走為之增加了更為豐富的戲劇性。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 04.jpg
4 / 23 diagram of the connective system 連接系統圖解


The existing roofs, originally unused due to poor accessibility, are activated as a natural continuation of the ground.The garden is so extended becoming an important part of the scheme, is proposed at the different levels in different forms, as a gardening terrace, as a projection room and as an open deck for playing. The vegetation on the ground -bamboo, ivy and high herbals- works as a combinations of diverse semi-transparent screens, it’s organized in layers to maximize spatial depth and at the same time to respond to privacy needs. Working with effects of reflection and refraction the pool blends architectural solidity with the landscape informality helping to brighten the interiors on the east side and specifically the living room of the new volume.

庭院的植物和鋪地為適應新的建筑體形而被重新布置,以和建筑一同提供一個完整連續的場所體驗。種植策略重點回應了在高密度別墅區非常典型的私密性問題。竹、藤類及其他高草本植物形成的半透明“屏風”不僅作為遮擋視線的手段,同時引入了更多的層次,從而在有限空間中延展了遐想空間的縱深感。位于加建體量東側的鏡面水池更通過靈動的折射與反射促使建筑與景觀融為一體。精心挑選搭配的當地植物族群,在提供豐富質感的同時,不增加日后的維護負擔。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 05.jpg
5 / 23 top view 頂視圖
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 06.jpg
6 / 23 floor plans 平面圖
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 07.jpg
7 / 23 sections 剖面圖
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 08.jpg
8 / 23 details 細部
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 09.jpg
9 / 23 details 細部
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 10.jpg
10 / 23 plants catalog 植物名目
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 11.jpg
11 / 23 view from the entrance 從入口看向院內
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 12.jpg
12 / 23 ground floor and folded staircase 一層及折疊樓梯
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 13.jpg
13 / 23 from the existing living room towards the garden 從現有客廳看向花園
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 14.jpg
14 / 23 interior view of the mezzanines and exterior view of the back facade 室內夾層及室外后立面
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 15.jpg
15 / 23 facade taken from the side garden 從側面花園看向立面
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 01.jpg
16 / 23 axial geometries, view of the ramps 軸向幾何,坡道
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 16.jpg
17 / 23 first mezzanine, side and back connection 第一夾層,側面以及背面連接
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 17.jpg
18 / 23 last mezzanine, reading-tea space 最后的夾層,閱讀飲茶空間
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 18.jpg
19 / 23 ramps system on the left with the projection space on the right side 左側坡道系統,右側投影區
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 20.jpg
20 / 23 projection space 投影空間
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 21.jpg
21 / 23 evening light, exterior facade and underground 夜間光效,外立面及地下空間
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 22.jpg
22 / 23 underground space 地下空間
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-141_remix studio - shunyi 23.jpg
23 / 23 night view from the main gate 主入口夜景
 
生肖时时彩