follow us on facebook

? reMIXstudio

http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 01.jpg
1 / 12 section of the added volume 新建體量剖面


new orchid hotel | 新蘭花酒店

Year | 年份: 2014
Location | 地點: Beijing, China | 中國,北京
Status | 狀態: under construction | 在建

Type | 類型: renovation | 改造
Program | 功能: hotel | 酒店
Size | 規模: 600 sqm | 600 平米
Client | 業主: orchid hotel | 蘭花酒店
Contractor | 施工: beijing dongfutianxia construction company | 北京東賦天下裝飾有限公司

Team | 團隊: Chen Chen (陳忱), Federico Ruberto, Nicola Saladino, Liu Yifu (劉一芾), Liu Dong (劉動), An Tairan (安太然), Klest Pango, Aniruddha Mukherjee

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 02.jpg
2 / 12 view of the site 場地


The new Orchid Hotel in Dashilar is the result of the renovation of a traditional courtyard house with certain historical value. The original layout presented a sequence of three courtyards surrounded by wooden-structure residential pavilions along a 60m long central axis. In recent years the site had been converted into a textile factory and the initial volumes were strongly altered.

新蘭花設計精品酒店四合院改造項目是大柵欄街區更新計劃的試點之一。過去的幾十年間,這個總進深六十米的經典三進合院曾被改造為紡織廠和旅店。原有的木結構在歲月的變遷中經歷了不同程度的改動和破壞,但基本的空間形制仍十分完好。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 03.jpg
3 / 12 construction phases 各施工階段


Our intervention starts from the recovery of the main pavilions, which were relatively well preserved, and the demolition of all the recent additions. A new volume along the street gives direct access to the site and hosts the general services and public functions of the hotel, while another block provides three extra bedrooms deeper in the plot and defines two gardens of similar size.

設計入手的第一步是對臨時加建體量的拆除,及對結構保存較為完好的建筑主結構進行加固和修復。地段北側的新建體量作為酒店入口,并承載了餐廳,接待等主要公共功能。另一處加建體量位于院落深處,作為三間客房空間,并劃分出前后兩個尺度相似的庭院。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 04.jpg
4 / 12 circulation diagram 流線圖解


The main building, organized on three floors, is “excavated” with the insertion of multiple skylights and a vertical garden that provide natural light and ventilation to the lower levels, while preserving the maximum privacy towards the neighbors.

入口建筑體量上下共三層。一個結合種植的天井空間為半地下層提供自然采光和通風。入口處還住著一戶鄰居,新建建筑體量的圍合試圖最大化彼此的私密性。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 05.jpg
5 / 12 floorplans 平面


The original central axis has been removed and the main circulation has been relocated on the second floor along the West boundary of the plot, connecting the lobby with the two gardens and all the bedrooms. Such open-air elevated platform provides an unusual view over the roofs of the neighborhood, providing the guests with a unique and surprising perspective of the hutongs.

酒店主要流線不再位于原先四合院的中軸,而被架空到二層的高度,沿著西院墻將酒店接待空間、兩個庭院和各客房區域聯系起來。這個迷你空中步道系統將提供一個從高處俯瞰四合院屋頂肌理的獨特視角。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 07.jpg
6 / 12 section 剖面
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 06.jpg
7 / 12 section 剖面
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 08.jpg
8 / 12 view of the terrace 天臺
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 09.jpg
9 / 12 view of the Northern courtyards 北院
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 10.jpg
10 / 12 North courtyard (terrace) under construction 在建的北院平臺
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 12.jpg
11 / 12 North courtyard under construction 在建的北院
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-133_orchid hotel 13.jpg
12 / 12 construction details 施工細節
 
生肖时时彩