follow us on facebook

? reMIXstudio

http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 01_v3.jpg
1 / 13 night view - detail


zhuhai tower | 中鐵大廈

Year | 年份: 2014
Location | 地點: Zhuhai, Guangdong, China | 中國,廣東,珠海
Status | 狀態: competition | 競賽

Type | 類型: architecture | 建筑
Program | 功能: mixed-use | 綜合體
Size | 規模: 156,500 sqm | 156,500平米
Client | 業主: zhuhai zhongtie ltd | 珠海鐵建大廈置業有限公司

Team | 團隊: Chen Chen (陳忱), Federico Ruberto, Nicola Saladino, Virginia Savoini, Zhao Wei (趙瑋), An Tairan (安太然)

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 02_v2.jpg
2 / 13 location


This project is the result of a competition in collaboration with JAL and partners.
The 300m height Zhongtie Tower is located in Shizimen CBD. This future waterfront landmark is part of Hengqin island Zhuhai City, Guangdong Province, facing directly Hongkong and Macao.
The tower is placed at the northwest corner of the site. A four storey podium encloses the site, taking advantage of the higher commercial value on the east side of the site, brought by the pedestrian flow from the subway and Rongzhu Rd. The ground floor is made permeable through breaking down the massing into intimate street-like scale to allow various fluxes from the city to intersect each other, converging to the very core of the building.

這是我們與JALP事務所協作完成的競賽項目。
中鐵大廈將坐落于未來高樓林立的十字門中央商務區西區。地段位于廣東省珠海市橫琴島,市區南部,珠江口西側,毗鄰港澳。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 03.jpg
3 / 13 concept diagram


A series of ramps in the podium brings people to balconies and terraces on various levels to end on the rooftop public plaza. Continuous circulation extends the surrounding streets into the interior spaces, activating pockets of program at different times of the day.

方案將塔樓布置于地段西北,北、東、南方向則被四層高的裙樓環繞,構成場地的空間圍合感,并最大的利用了地段東側人流帶來的商業價值。首層空間打破龐大的建筑體量,形成街巷般親和的空間尺度,并利于匯聚和梳理來自各個方向的穿過場地及進入建筑不同部分的人流。一系列連續半室外公共空間將人們引入裙房中位不同高度的公共平臺,并最終到達裙房屋面公共平臺層。連續動線的設計將城市街道空間向建筑內部延伸,并以此激活更多的商業界面。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 04.jpg
4 / 13 tower terraces configurations


The building volume and skin, flirting with the modern aesthetics of modernity are prevalently a response to two different inputs:
the environmental particularities of the location and the revision of the skyscraper typology.

設計在體量上突出整體造型在豎直方向的動感,幕墻表皮在材料上塑造通透輕盈的視覺效果。此外,體形的推敲和朝向尊重可持續性的設計理念,充分考慮當地氣候炎熱和日照充足的風、熱環境。試圖打造一個適應于亞熱帶季風氣候的綠色新地標。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 05_v3.jpg
5 / 13 office plans


The tower is formed as an aerodynamic response to the prevalent winds and the curtain wall is designed to accommodate panels of different transparencies in accordance to the solar exposure: important conditions for a site located in such a sub-tropical climate. A system of passive ventilation that responds to seasonal variations in temperature is integrated as a volumetric filter on three sides of the tower.

根據對不同高度、不同朝向所擁有的不同景觀價值、日照條件等的綜合評價,方案生成了現在的建筑體量,并采用縱向功能布局的策略,形成以商業為主體,高度功能混合的裙房[F1-F4],和以辦公[F1-F44]與酒店公寓[F45-F61]為主體的塔樓空間。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 06.jpg
6 / 13 program distribution


An operation that allowed the formation along the vertical axe of the hanging volumes which are mainly containing meeting rooms, intimate stanzas with a view over the landscape This particular move helped in emphasizing the tower vertical silhouette diminishing its portentous and massive visual impact given by the impressive amount of required amount of sqm. The podium on its side tries to accommodate environmental strategies such as a green roof and a rainwater collection system.

標準層的結構布置兼顧經濟、靈活分隔需求的同時,允許立面微妙的形體轉折。部分角部空間的斷開實現不同季節的通風需求,成為可開合“可呼吸的建筑”。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 07.gif
7 / 13 podium program


Responding again to conditions that regard solar exposure and visual potentials over the mountains the sea and the city, the program is distributed with a relatively homogeneity along the vertical axe.
The building is a two blocs complex: a mix-use podium and a tower that contains offices [F1-44], apartments and hotels [F45-61]. The typical floor adopts an 8m structural grid which provides flexibility needed for multiple layout possibility.

傳統辦公空間呆板、封閉、單一。未來,交互式辦公成為趨勢,更開放的空間設計鼓勵交流,激發靈感。公共、半公共區域的引入為這些提供可能。辦公層的平面設計允許360度全景開放式的大空間辦公,也提供多種靈活可變的室內分隔方式,為不同辦公需求提供不同尺度、形狀的單元空間。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 09_v2.jpg
8 / 13 passive climatic control


The 3.5m structural setback from the fa?ade boundary allows the facade play with subtle folds generating . Also, gaps between “hanging pockets” and the main volume are openable to respond to seasonal ventilation requirements.

一些樓層還設有兩層通高的共享空間和角部分離的VIP會客室,提供在高空中背山面海的全景房間中辦公的獨特空間體驗。位于塔樓上部的酒店公寓提供三種50-90平米的戶型。200米以上的高空提供了海景起居室和山景臥室的獨特可能。

 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 09.gif
9 / 13 podium circulation
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 10_v2.jpg
10 / 13 aerial view of the podium
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 11.jpg
11 / 13 night view
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 12_v2.jpg
12 / 13 view from the sea
 
http://www.crhgrh.live/files/gimgs/th-148_zhuhai tower 13.gif
13 / 13 tower facade - detail
 
生肖时时彩